2019 Sh(e)dows (Porto Santo Stefano)

Ten years ago a warehouse near the harbour had been scheduled for demolition, to be replaced by apartments and shops.
But the economic downturn freezed the project, when demolitions were well underway: the roof was gone, as were all internal partitions.
It was then used as an open-air parking lot, but what was left was structurally unsound.

I teamed with a local structural engineer to solve the problem from a utilitarian point of view, but couldn’t resist to infuse an aesthetic value in the project. Needless to say it had to be at no extra cost.

I selected a lean, straightforward, repetitive pattern, that would look nice by itself, but even more so when the steel structure is struck by sun rays, generating a dense mesh of graphic shadows, on the walls and on the ground.

Leave a Reply

Your email address will not be published.